MediterenYoga

Holy Snoopy

By 9 augustus 2019 november 16th, 2020 No Comments

Hoe idolen je helpen om het beste uit jezelf te halen

Ik was er laat bij als puber. Fan zijn van iets. Terwijl mijn klasgenoten troetelbeertjes en snorkels langzaam inruilde voor Michael J. en Madonna, bleef ik gefixeerd op het lieve hondje Snoopy. Ik spaarde voor een grote Snoopy pop met kleertjes, had een lievelingstrui en posters. En kon ik die niet kopen, dan maakte ik zelf tientallen tekeningen van Snoopy, in een tijd lang voordat Google afbeeldingen bestond. Waar mijn leeftijdgenoten zich dus vereenzelvigden met de looks en roem van hun popidolen, voelde ik me helemaal één met het lievige karakter van een getekend wit en onschuldig hondje.

Ik moest hier terug aan denken toen ik laatst een intensieve yoga cursus volgde. In een voormalig kuurhotel in midden-Duitsland bestaat er een yoga-mekka en leefgemeenschap met de naam Yoga Vidya, waar je 365 dagen per jaar aan yoga kan doen. Wie er voor het eerst rondloopt zal zich er over verbazen: het overschot aan ‘posters’ van ‘idolen’ aan de muur. Overal kom je ze tegen. In de eetzaal word je omringd door Krishna’s, in de trappenhuizen kun je Jezus, Ghandi en Moeder Theresa begroeten en in alle yogazalen is de oprichter en groot yogi Shivanda het stralende middelpunt.

Vereren van beroemdheden voelt ‘normaler’ dan heiligen

Snoopy daargelaten, heb ik verder nooit veel gehad met het vereren van een beeltenis. Ik kom uit het katholieke zuiden en ben groot gebracht met beelden van heiligen. Ik snapte alleen nooit zo goed wat ik met dat soort afbeeldingen moest, behalve het ridiculiseren ervan. Ook in Duitsland waren de beeltenissen om me heen aanvankelijk gewoon afbeeldingen. Ze voelden ook een beetje sektarisch aan, omdat het vereren van afbeeldingen toch de associatie oproept van foute leiders of malafide goeroes.

De betekenis van beelden leren kennen

Maar wat gebeurt er nou als je een tijdje in zo’n spirituele omgeving verblijft? De kunst is om je eigen denkbeelden even los te laten en werkelijk nieuwsgierig te zijn wat de betekenis is van die tradities en rituelen. Iets is pas vaag als je de betekenis erachter niet kent. De beelden komen echter tot leven, als je inzicht krijgt in de symboliek er achter.

Welke kwaliteiten in jezelf wil je vergroten?

Die Krishna, Boeddha of Ganesha aan de muur zijn niet anders dan Snoopy, Madonna of Lady Gaga. We hangen posters op, we volgen bekendheden op twitter of Instagram omdat ze ons inspireren. We zien kwaliteiten die we ook willen bezitten, of het nou schoonheid, karakter of talent is. Ganesha is de Hindoeïstische god die bekend is om zijn kennis en wijsheid en die hindernissen wegneemt. Wil je deze in jezelf versterken of begin je aan iets nieuws, dan richt je je aandacht op hem. En wat aandacht geeft groeit. As simple as that.

Vereren we liever hebzucht dan liefde?

Als ik weer thuis ben, vallen mij opnieuw beelden op maar deze keer van de reclameposters, advertenties en foto’s in bladen. De markt heeft ons nieuwe goden gegeven en daarmee nieuwe of andere verlangens. Niet die van harmonie, innerlijke vrede en bewustzijn maar juist die van ontevredenheid, onrust, afgunst en hebzucht. Ik besef dat die beelden uit mijn jeugd van de Heilige Antonius, Christoffel of Maria dezelfde functie hadden als de Hindoeïstische goden. Dat deze beelden om je heen ervoor zorgen dat je je richt op het positieve en pure in jezelf. De mens spiegelt zich aan de beelden om zich heen. De vraag is welk (voor)beeld wil je volgen? Welke emoties wil je voeden?

Als je naar een foto van een onbekende kijkt, dan is het alleen een afbeelding. Er zit geen verhaal of gevoel achter. Pas als je de persoon leert kennen en meer van hem weet, komt zijn beeld ook tot leven. Net als Snoopy, dat beeldje van Boeddha, of de afbeelding van mijn leraar boven mijn altaartje. Elke dag probeer je meer hun zuivere energie, hun goede kwaliteiten over te nemen, meer te worden zoals zij zijn. Dat je dan opeens snapt wat fan zijn echt inhoudt.

Door: Michelle de Wit – Yoga Kula – maart 2020

Bij Yoga Vidya kan je dagelijks kiezen uit verschillende yogalessen, cursussen en opleidingen en een dagelijks aanbod van meditatie, pranayama, rituelen, lezingen en mantra zingen. Je kan er ayurvedisch behandeld worden, naar het kuurbad met sauna om de hoek gaan en twee keer per dag je bord volscheppen met heerlijk vegetarisch eten. 

Dit artikel is ook gepubliceerd op www.boditv.nl