Michelle de Wit (1975)
“I’m not a teacher; only a fellow-traveler of whom you asked the way. I pointed ahead – ahead of myself as well as you.”
— George Bernard Shaw
Ondanks dat ik veel kennis heb over yoga, realiseer ik me dat hoe ouder ik word, hoe beperkt mijn kennis eigenlijk is. Naarmate ik dieper in het leven duik, begrijp ik dat elke overtuiging die iemand overbrengt vaak slechts een fragment van het grotere geheel is. Het leven is als het beschrijven van een olifant door blinden: we richten ons op één aspect van de waarheid. Ware levenskunst ligt in het herkennen van de beperkingen van je eigen kennis. Door te verbinden met anderen en kennis te delen, ontstaat er een bredere kijk op het geheel. Dit komt niet van een externe autoriteit, maar vanuit een innerlijk weten, een kennis die universeel is en die we allemaal bezitten zodra we voorbij onze conditionering kijken.
Ik zie mezelf als een medereiziger en soms als een gids die het pad al verder heeft verkend en zijn ervaring graag deelt. Een goede gids vergroot je bewustzijn en laat je de mogelijkheden zien. Ik geniet van inspireren, maar vooral van samen op reis zijn, met een wederzijdse uitwisseling.
Yoga is voor mij de perfecte combinatie van lichamelijke activiteit en bewustzijn. Veel mensen beginnen met yoga wanneer er lichamelijke of geestelijke ongemakken ontstaan. Door yogaoefeningen word je bewuster van je eigen patronen en hoe deze zich in je lichaam manifesteren. Bijvoorbeeld, altijd je best doen klinkt positief, maar het kan zich uiten in spierspanning, verstijving en een verstoorde ademhaling. Soms moet je leren ontspannen, soms versterken. Yoga biedt een breed scala aan hulpmiddelen om jezelf beter te leren kennen.
Ik geloof niet in ‘de’ correcte houding. Iedereen heeft een ander lichaamstype, en het is een kunst om houdingen aan te passen en trouw te blijven aan je eigen mogelijkheden. In mijn lessen geef ik deelnemers de ruimte om houdingen telkens opnieuw te verkennen. Ik moedig nieuwsgierigheid en bewustzijn aan, en help deelnemers hun grenzen en mogelijkheden van binnenuit te onderzoeken. Mijn aanpak is open, toegankelijk en speels, en ik deel graag mijn enthousiasme voor yoga en ayurveda.
Naast yoga ben ik altijd gefascineerd geweest door de samenwerking van lichaam, geest en ziel. Ik geniet van natuurlijke, speelse bewegingen zonder specifiek doel, en wil mensen inspireren om te bewegen vanuit plezier, in plaats van uit een gevoel van moeten. Mijn andere interesses zijn onder andere zwemmen, hiken, rope flow en suppen, waarin ik ook de yogamindset toepas. Voor mij draait mijn yogapad om embodiment: het eigen maken van kennis en toepassen in het dagelijks leven.
Mijn leraren en opleidingen hebben mij geholpen om mij verder te ontwikkelen op mijn pad. Ik ben dankbaar voor de inspiratie en wijsheid van:
- Ron van der Post en Swami Yogananda: Driejarige opleiding tot Hatha yogadocent, met nadruk op intensieve beoefening van asana’s, meditatie en pranayama.
- Critical Alignment Therapie bij Gert van Leeuwen: Speciale technieken om een goede lichaamshouding te herstellen.
- Iyengar-docent David Jacobs: Technisch correcte yogahoudingen met hulpmiddelen.
- Restorative Yoga-opleiding bij Noeleen Tyrrell.
- Ayuryoga opleiding: Afstemming van asana’s op je dosha.
- Polyvagaaltheorie en zenuwstelselregulatie.
Deze kennis deel ik graag in mijn lessen, workshops en persoonlijke begeleiding. Ook blijf ik regelmatig op zoek naar verdieping in ashrams en houd ik contact met mijn mentor. Naast mijn werk als yogadocent ben ik ook werkzaam in de culturele sector, wat mijn perspectief verrijkt en me uitdaagt om yoga te integreren met andere aspecten van het leven.