Ik geloof niet in ‘de’ correcte houding. We hebben verschillende lichaamstypes en het is de kunst om houdingen aan te passen en bij jezelf te blijven in je eigen bewegingruimte. Ik geef ruimte aan deelnemers om de houdingen telkens weer lichamelijk en geestelijk te verkennen. Ik nodig je uit om nieuwsgierig aanwezig te blijven en van binnenuit de mogelijkheden en grenzen te verkennen. Daarin bied ik telkens weer nieuwe creatieve manieren om houdingen te leren begrijpen. Ik ben open, toegankelijk, verzachtend en aanstekelijk in mijn enthousiasme over de oneindige inzichten die in de yoga en ayurveda te vinden zijn.
Ik ben altijd gefascineerd geweest in hoe lichaam, geest en de ziel werken, hoe je het kan optimaliseren en hoe het allemaal waanzinnig samenwerkt. Ik hou van natuurlijk en speels bewegen zonder doel. Ik probeer mensen dat intrinsieke geluksgevoel mee te geven, als je weer gaat bewegen vanuit plezier in plaats van moeten. Naast yoga, hou ik veel van allerlei manieren van bewegen zoals buiten zwemmen, wandelen, rope flow, suppen en daarin neem ik vaak die yoga mind set mee. Ik wil niets bereiken, alleen het ervaren van het nu en flow, door beweging.
Mijn yogapad gaat over embodiment. Het eigen maken van kennis, zodat het steeds meer een innerlijk weten wordt en het toepasbaar wordt in het dagelijkse leven. Hoe overstijg je je beperkingen, hoe leer je verzachten en accepteren en wat kan je laten om je eigen potentieel aan te spreken.
Het leven daagt je telkens weer uit en ik ben realistisch dat ik wellicht meerdere levens nodig heb 😉 om alle aspecten te doorgronden. Maar tot zover hebben diverse leraren mij op mijn pad begeleid en ben ik dankbaar voor hun inspiratie en wijsheid:
Ron van der Post en Swami Yogananda zorgden tijdens de 3-jarige opleiding tot Hatha yogadocent en tijdens een masterjaar en retraites in India voor een stevig yoga fundament en begrip. De nadruk ligt op het intens beoefenen van asana’s, meditatie, kriya’s en pranayama. Daarnaast bestudeerde ze onder hen de Samkya filosofie, de Yoga Sutra’s, Chakrapsychologie en de Bagvad Gita die o.a de basis vormen van de yogaleer.
Nadat ik zelf in de loop van de tijd last kreeg van nek- en rugklachten, volgde ik bij Gert van Leeuwen de bijscholing ‘Critical Alignment Therapie’ in Amsterdam. Hier leerde ik speciale technieken en aanpassingen om een goede lichaamshouding terug te vinden en klachten zelf aan te passen door yoga. Iyengar docent David Jacobs (ZAF) versterkte die inzichten over het lichaam en leerde me om technisch goed in yogahoudingen te komen. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen (props) zoals stoelen, blokjes en riemen. Ik bestudeer Ayurveda al jaren en ik volgde de opleiding Ayuryoga in Duitsland. Hierin leer je yogahoudingen/sequence af te stemmen op je dosha (hoofdconstitutie) zodat je disbalans kan reguleren. Daarnaast verdiep ik me ook al jaren in de Polyvagaal theorie en reguleren van het zenuwstelsel en de nervus vagus. Deze huidige wetenschappelijke inzichten, gecombineerd met yoga en Ayurveda, is zeer effectief met het omgaan van o.a. stress, burn-out en trauma. Vanuit deze filosofie wordt ook rebalance yoga binnen Yoga Kula aangeboden en wordt er specifieke lessen aangeboden aan RIBW clienten. Zelf volgde ik ook de Restorative Yoga opleiding bij de Ierse Noeleen Tyrrell. Ik deelt deze kennis graag in mijn lessen, workshops en persoonlijke begeleiding.
Verder zoek ik regelmatig de (spirituele) verdieping op in de Shivananda/Yoga Vidya Ashrams in Duitsland (D) en nog steeds bij mijn lieve mentor Ron van der Post in Kroatië.
Ondanks alle kennis en overtuigen van anderen, ben ik wars van heilige huisjes en dogma’s. Daarin probeer ik kritisch te blijven en de waarheid te ervaren in plaats van alleen maar te volgen, diep wetende dat er vele wegen en waarheden zijn die naar dezelfde bron wijzen. Naast mijn leven als yogadocent, ben ik ook werkzaam als programma maker in de culturele sector.